Härlig mat och dryck på Barbados

Det bajanska köket
Barbados är känt för sin goda mat och sitt stora utbud av restauranger. Det är lätt att inspireras av den bajanska matlagningskonsten eftersom den blandar både gammalt och nytt med influenser från Afrika, Karibien och Europa. Fisk är den självklara basen i detta fantastiska kök. Vattnet runt ön är fullt med lax, tonfisk, torsk, röd snapper, kungsfisk, räkor, hummer och krabba.

 

Förutom fisk och skaldjur utgör även kött från kyckling, nöt, kalkon och anka en stor del av det bajanska köket. Köttet serveras oftast friterat, grillat, ugnsstekt eller marinerat.
Grönsaker har också en viktig roll i denna mångsidiga matkultur då mycket grönsaker och rotsaker odlas på ön. Frukt odlas inte alls i samma omfattning och stora mängder måste importeras till ön.

 

Bajanska matspecialiter
Flygfisk är Barbados nationalsymbol och en av öns specialiteter. Den serveras vanligen friterad, men förekommer också kokt, stekt och ångkokt. Tillsammans med flygfisken serveras ofta ”cou cou”. Det är en slags pudding som är gjort på majsmjöl, okra, salt, peppar och en särskild bajansk sås. Andra vanliga alternativ som förekommer till flygfisken är coleslaw, makaronipaj, ris och pommes frites.

 

Sötsaker och desserter är också väldigt populärt och så även bland öborna själva. Dessa delikatesser förekommer i flera varianter och är ofta fyllda med tropiska frukter eller någon form av alkohol.

 

Drycker på Barbados
Det odlas stora mänger sockerrör på ön och de används bland annat för att tillverka Barbados nationaldryck, rom. Det finns flera sorters rom att välja på för den som är intresserad. Steds Rum är en stark vit rom och bör drickas rent. En annan vanligt förekommande sort är Cockspurs Rum som är lite finare och vanligen dricks med is. Rum punch tillhör de vanligaste drinkarna på Barbados och består av brun rom, limejuice, riven muskot och is.¨

 

Det finns en särskild ”romgata” i Bridgetown som heter Baxters Road där det ligger massor med små rombutiker. Dessa butiker har öppet mer eller mindre dygnet runt och där kan man också sätta sig ner och ta sig ett glas rom.

 

Förutom rom är den lokala ölen Banks en av de vanligaste alkoholdryckerna på Barbados. För den som inte är van att dricka den lokala ölen så kan denna sort uppfattas som väldigt vattnig jämför med annan typ av öl. Det finns dock möjlighet att köpa andra ölsorter eftersom det importeras stora mängder öl av kända märken.

Härlig mat och dryck på Barbados 11

gazeti